Lissabon, het gastland van de Wereldjongerendagen 2023

Extra pagina's > Lissabon

De Wereldjongerendagen 2023 zullen plaatsvinden in Lissabon. Lissabon is een grote en historische stad, afkomstig uit de tijd van de Grieken en is sinds de twaalfde eeuw na Christus de hoofdstad van Portugal.

Cultuur

De Cultuur van Portugal is veelzijdig en interessant. Als allereerst is een groot deel van Portugal katholiek. Toch heerst daar de volledige vrijheid om te geloven waar hij of zij in wilt geloven. Wel hebben ze uitgebreide Mariavieringen en bezitten ze het bedevaartsoord van Onze lieve vrouw van Fátima.

Fado

De Portugezen zijn echter het meest trots op de cultuur van de Fado en het volksdansen. Fado is een Portugees levenslied. De muziekstijl is afkomstig uit de arme streken van Lissabon. Deze muziekvorm is een mengsel van de saude en de feeststemmige blijheid. De saude is een melancholische maar ongrijpbaar verlangen naar iets dat onbereikbaar of verloren is.

Manualstijl

Dat is echter niet het enige bijzondere aan hun cultuur. Portugal heeft namelijk zijn eigen manier van bouwen. Deze bouwstijl wordt manualstijl genoemd en is ontworpen door koning Manuel I (1495- 1521). De manualstijl wordt gekenmerkt door zijn versieringen en de elementen uit de renaissance. De late gotiek en de Moorse cultuur komen in deze stijl ook naar voren. Dit is vooral terug te herkennen in de Azulejos (Geglazuurde aardwerk tegels) deze kom je in ieder portugees huis wel tegen op vloeren, muren en tafels.

Eten en Drinken

De culinaire cultuur is voor de Portugezen erg belangrijk. Ze eten bijna altijd buiten de deur en ze eten bijna altijd vis. Ook al eten ze veel variaties van vis, wordt de kabeljauw erg geliefd in Portugal. Naast de vis heeft de Portugese keuken ook een specialiteit in varkensvlees en geroosterde geitenvlees. In de dranken vallen ze ook niet tegen. Met het veelgeliefde Port en de Madera wijn. Verder houden ze ook erg veel van zoetigheid en gebakjes. Lees hier een paar bekende recepten die wij voor jou hebben uitgezocht!

Taal

De taal die in Portugal en Lissabon gesproken wordt is het Portugees. Het Portugees komt voort uit het Spaans maar heeft zich verder ontwikkeld in de 15eeeuw. Hieronder zie je een aantal handige woordjes in het Portugees:

Nederlands

Portugees

Halo Olá
Goedemorgen Bon dia
Goedemiddag Boa tarde
Goedenavond Boa noite
Dag Tchau
Tot ziens! Adeus
Ja Sim
Nee Não
Bedankt Obrigado
Graag gedaan De nada
Ik heet.. Eu chamo-me..
Ik kom… Eu sou da….
Ik ben... jaar oud Eu tenho…anos

Lissabon - foto: Tiff NG

WJD-kruis Tour

Rondom de WJD-kruis Tour lees je nog meer wetenswaardigheden over Lissabon! Kom in de stemming met muziek van deze Open Spotify lijst met tophits uit Portugal. Doe de Kahoot quiz en ga zelf aan de slag met Portugese gerechten. Houd je een presentatie over de WJD? Dan hebben we een aantal leuke wistje-datjes die je in je presentatie kunt verwerken! Je leest het allemaal hier!

Verder lezen