“Paus zal opkomen voor de rechtvaardigheid”

op 14-06-2018 door redactie

Artikelen > “Paus zal opkomen voor de rechtvaardigheid”

Dat zegt de Panamese pater Roberto González over het bezoek dat paus Franciscus zal afleggen aan de Wereldjongerendagen in Panama in 2019. “Panama is een prachtig land met een jonge, optimistische bevolking,” vertelt González, “maar het land kent ook armoede en corruptie. De paus kennende zal hij de jongeren oproepen een vuist te maken tegen de ongerechtigheid.” Volgens González is de bodem vruchtbaar in Panama: 65% van de bevolking is jonger dan 40 jaar en jongeren kijken met een positieve blik naar de toekomst. “Jongeren zijn ontvankelijk voor evangelische waarden. De paus is een groot voorbeeld voor ze.” De parochie van pater González zal een van de plaatsen zijn waar de Nederlandse perlgrims op bezoek komen.


Roeping

Het waren Nederlandse missionarissen van de ‘Kruisvaarders van Sint Jan’ die González inspireerden om priester te worden. “Zij zetten zich zó toegewijd in voor de armen. Dat inspireerde mij om ook iets goeds doen.”. Sinds zijn wijding in 1993 is dat ook een belangrijk aspect van zijn priesterschap. In de loop der jaren ontwikkelde hij lesmethoden voor jeugd en jongeren, ondersteunde hij medische voorzieningen en voedseldistributie en leverde hij belangrijke bijdragen aan wegenbouw in de arme gebieden. Zijn netwerk groeide en zijn resultaten werden opgemerkt door president Martín Torrijos van Panama. González: “Langzamerhand werden de wegen weer begaanbaar. De Panamese regering was zo enthousiast over ons werk dat zij ons machines schonken voor wegenbouw.” Naar eigen zeggen heeft González alles aangepakt wat nodig was om de armen te helpen.


Warme banden met Nederland

Pater González is geen onbekende in Nederland. Al 25 jaar onderhoudt hij warme contacten met ons land. Dat doet hij met de Stichting Solidariteit Panama. Dankzij deze stichting worden jongerenprojecten gesteund in Atalaya, het armste deel van Panama. Het landbouwinstituut ‘Instituto Agropecuario Jezus Nazareno’ noemt hij een fantastisch voorbeeld van de samenwerking met Nederland. Sinds 1961 is zijn congregatie met de oprichting van het instituut begonnen. Nu staat het instituut bekend als een van de beste landbouwopleidingen in Centraal Amerika en ontvangt het hoge onderscheidingen voor de kwaliteit van het onderwijs. González: “Meer dan 3000 studenten uit heel Panama volgen nu de opleiding. Veel van hen komen uit kansarme gebieden. Na hun studie zijn hun kansen enorm toegenomen.”

Op dit moment houdt hij zich naast zijn pastorale taken bezig met deze school. “Zes op de tien jongeren maken hun middelbare school niet af”, weet hij. “Vanuit de school proberen we geregeld fondsen te krijgen voor vervolgopleidingen van de leerlingen.” En daar komt Nederland om de hoek kijken. Er zijn verschillende Nederlandse initiatieven die zijn werk volgen en ondersteunen.


Paus en verkiezingen

González hoopt dat jongeren veel zullen zien van Panama. “Mijn parochie ligt in het buitengebied van Panama Stad. Daar is het prachtig. Je ontmoet er veel andere jongeren die positief in het leven staan.” “Maar”, zo benadrukt hij, “Panama kent armoede. Ik hoop dat met de aandacht voor de Wereldjongerendagen, er ook aandacht is voor de armen in Panama. De paus komt zelf uit Latijns America. Ik weet zeker dat hij stevig stelling zal nemen tegen onrechtvaardigheid. In 2019 zijn er ook verkiezingen. Wat de paus zal zeggen bij zijn bezoek aan de Wereldjongerendagen, kan behoorlijk effect hebben op het katholieke electoraat.”

Pater Roberto deelt medicijnen uit in Atalaya.