Het Kruis en het Icoon van de Wereldjongerendagen

op 30-10-2020 door redactie

Artikelen > Het Kruis en het Icoon van de Wereldjongerendagen

Het Kruis

Het Pelgrims kruis komt altijd voortijdig de Wereldjongerendagen (WJD) aan in het aanstaande gastland. Zo was er op palmzondag 2009 in Rome een ontmoeting tussen de jongeren uit Australië en de Jongeren uit Spanje. Het kruis kon op die manier overhandigd worden vanuit de voormalige WJD-stad Sydney naar de aankomende WJD-stad van de WJD 2011 die in Madrid zou zijn.

Van 2006 op 2008 maakte het kruis zijn reis door de Stille Zuidzee als een getuigenis van de liefde van Christus. In 2008 was hij in Sydney voor de 23steWereldjongerendagen die daar gehouden zouden worden. Van 2009 tot 2011 werd het kruis door de jongeren gedragen door het Spaanse land om de hoop te vernieuwen met de redding en verlossing door Jezus Christus. Van 2012 tot 2013 maakte het kruis een reis door Zuid-Amerika op weg naar Brazilië, voor de WJD 2013 in Rio. Van 2014 naar 2016 werd het kruis eerst vervoerd door Polen waarna hij in Krakau arriveerde voor de WJD in 2016. Van 2017 tot 2019 waagde het kruis zich een reis door Noord- en Midden-Amerika om uiteindelijk aan te komen voor de WJD 2019 in Panamá. Vanaf dat moment is hij weer thuis in Rome, waar hij wacht om overgezet te worden naar de jongeren van Portugal op het feest van Christus Koning in 2020.

Het Icoon

De Kruis reist heel veel, maar hij reist nooit alleen. Hij wordt altijd vergezeld door een icoon van de gezegende Maagd Maria net als Zijn moeder Jezus altijd metgezelde. Op palmzondag 2003 in Rome, gaven de Canadese jongeren het kruis door aan de Duitse jongeren. Op hetzelfde moment vertrouwde paus Johannes Paulus II het icoon van de gezegende Moeder toe aan de jongeren om het kruis te vergezellen. “Het zal een teken zijn van Maria’s moederlijke aanwezigheid, dicht bij de jonge mensen die zijn geroepen net als Johannes de apostel, om haar te verwelkomen in hun leven,” zei de paus.

Nu het kruis van land naar land reist om de Wereldjongerendagen te annonceren, groet Maria de pelgrims van alle volken en deelt ze in het feest van de Wereldjongerendagen.

Invloed

Het kruis en het icoon worden samen door de wereld heen gedragen terwijl ze de harten van mensen raken en de heiligheid inspireren. Er zijn talloze getuigenissen van mensen wie werkelijk zijn veranderd door de ontmoetingen met het pelgrimskruis en het icoon.

Dit artikel is een vertaling van het artikel op de Engelse site van de Wereldjongerendagen (WJD), wil je het originele artikel lezen. klik dan op de link: https://worldyouthday.com/About-WYD#CrossAndIcon.