Een Nederlands WJD-kruis? Hoe zit dat precies?

op 05-07-2022 door redactie

Artikelen > Een Nederlands WJD-kruis? Hoe zit dat precies?

Misschien is het je opgevallen dat er meerdere WJD-kruizen in omloop zijn. Dat klopt! Het is namelijk praktisch onmogelijk om het originele kruis dat de paus aan de jongeren gaf overal in de wereld tegelijk in te zetten.

Maar dankzij het kundige werk van Bart Schilders heeft ook Nederland sinds kort een eigen WJD-kruis. Vanuit zijn werkplaats in Oisterwijk heeft hij voor een exacte kopie van het origineel gezorgd. In 2008 reisde Bart voor het eerst mee naar de Wereldjongerendagen in Sydney. Sindsdien gaat hij vrijwel elke editie mee, en dit jaar voor het eerst als logistieke vrijwilliger van de projectgroep die de reis van Jong Bisdom Den Bosch naar Lissabon in 2023 organiseert. Als meubel- en interieurbouwer weet hij wel iets van houten constructies. Zo moet je geen zware houtsoort gebruiken, zoals eiken, maar een lichte houtsoort. In dit geval Abachi hout, zodat het gemakkelijker te vervoeren is. Dat ‘gemakkelijk vervoeren’ is volgens hem nog steeds een uitdaging, vooral als je het wilt meenemen in het vliegtuig.

En laat dát nu juist de eerste tocht zijn die het kruis gaat afleggen! Over enkele weken reist het namelijk samen met een groep katholieke studenten mee naar het jongerencentrum van de WJD in Rome. Daar wordt het, in de nabijheid van het originele WJD-kruis ingezegend en vervolgens officieel uitgezonden naar Nederland. Hoe deze tocht precies verloopt? Dat wordt een interessante onderneming vermoedt Bart. Het kruis is in twee stukken te vervoeren. Maar het langste deel is alsnog bijna vier meter lang..