“Een avontuur van samen geloven en samen trots zijn op je geloof”

op 29-10-2020 door redactie

Artikelen > “Een avontuur van samen geloven en samen trots zijn op je geloof”

Om de twee à drie jaar worden er in een ander gastland de Wereldjongerendagen gehouden. In 2016 vond dit plaats in Krakau. Jan-Willem Bastiaansen is hier samen met zijn twee zusjes en het bisdom Rotterdam en Breda toen heen geweest. In dit artikel verteld hij zijn ervaring.

Days in diocese

Een paar dagen voordat de Wereldjongerendagen beginnen, worden de days in the diocese gehouden. Gedurende deze dagen worden er verschillende activiteiten georganiseerd zodat de jongeren de cultuur leren kennen. Bisdom Rotterdam en Breda verbleven tijdens deze dagen in het bisdom Kielce. “Ons gastgezin was erg gastvrij, ze deden echt de moeite om traditionele gerechten voor ons te maken” vertelt Jan-Willem. Ook deelt hij dat er veel variërende en amuserende activiteiten waren, waardoor hij enigszins de cultuur heeft leren kennen.

Het programma

Tijdens de Wereldjongerendagen werd er goed voor de jongeren gezorgd: “Op de Wereldjongerendagen sliepen wij op een school, hier werd in de ochtend het ontbijt geregeld. Daarnaast had je bonnetjes zodat je zelf ergens in de stad gratis kon eten. Ook kon je met het toegangsbewijs van de WJD gratis reizen met het openbaar vervoer en gratis naar musea ‘s en andere plekken”. Naast veel vrije tijd stonden er ook geweldige activiteiten op het programma. Elke dag begonnen de jongeren met een mis en een inleiding, waarna ze in de toegewezen small groups erover door praatten. Verder waren er ook activiteiten zoals; avondfestivals, de stad verkennen, de kruisweg lopen, de nachtwaken waar je met alle jongeren van de WJD wakker blijft en als laatste de aankomst en afsluitende mis van de paus.

Eenheid

Een van de kenmerken van de WJD, is het zien van vele jongeren die met hun vlag van afkomst op weg zijn. Jan-Willem deelt hier zijn mening over: “Het is heel mooi om alle jongeren met hun vlag te zien zwaaien, het laat echt zien dat het een wereldkerk is. Daardoor wordt het duidelijk dat je niet de enige bent”.Ook wordt er met trost in elkaars cultuur gedeeld en staat iedereen open voor elkaar. Dit bevordert het gevoel van eenheid en kunnen er nieuwe vriendschappen ontstaan. De eenheid is vooral te merken wanneer de jongeren met z’n allen naar het veld van de nachtwaken lopen. “Deel uitmaken van de twee miljoen internationale jongeren, die in colonne door elkaar heen lopen over snelwegen en paden, op weg naar het veld waar we die nacht gaan waken. Dat is echt het mooiste van de WJD” claimt hij.

Kortom, op de Wereldjongerendagen wordt je versterkt in het geloof, maak je nieuwe vrienden en leer je dat je er niet alleen voor staat. Zoals Jan-Willem dat zei: “De WJD is een avontuur van samen geloven en samen trots zijn op je geloof” Wil jij dit ook ervaren? Kom dan ook naar de WJD 2023 in Lissabon!