Ambassadeur van Panama: “WJD verenigen jongeren van over de hele wereld”

op 24-05-2018 door Redactie

Artikelen > Ambassadeur van Panama: “WJD verenigen jongeren van over de hele wereld”

Dat ambassades reisdocumenten en visa regelen, wist je waarschijnlijk al. Maar wat de Panamese Ambassade in Den Haag doet voor de Wereldjongerendagen, lees je in dit interview met ambassadeur Willys Delvalle Velasco. De ambassade heeft “zijn handen vol” aan de WJD. Maar het is voor Panama bovenal “een grote eer” om de WJD in huis te hebben.


“Een grote eer om gastheer te zijn”

Delvalle Velasco: “Ten eerste is het een grote eer dat Panama gastheer mag zijn van de Wereldjongerendagen. Ook als ambassade delen wij dat gevoel en wij zijn vereerd dat alle katholieke ogen op Panama zijn gericht. Namens Panama kunnen wij zeggen dat het ons doel is om zo veel mogelijk pelgrims te kunnen ontvangen tijdens de Wereldjongerendagen.”


Panama heeft ‘handen vol’ aan WJD

De Wereldjongeren betekenen volgens Delvalle Velasco extra werk voor de ambassade. “De WJD hebben alle gebieden een grote impact op het land. Panama telt 4,1 miljoen inwoners. Als wij evenveel pelgrims mogen verwelkomen als de Wereldjongerendagen in 1995 op de Filipijnen, zou de Panamese populatie spontaan verdubbelen. Je kunt je voorstellen wat dit betekent voor de infrastructuur en wat nodig is aan veiligheidsmaatregelen om de WJD tot een succes te maken. Daarom zijn alle ministeries en tal van overheidsinstellingen van het land betrokken bij de organisatie.”

“De ambassade vormt de brug tussen de Nederlandse en Panamese overheden. Ons werk zie je terug in veel voorzieningen waar de Nederlandse pelgrims gebruik van maken, zoals het reisprogramma, de logistieke organisatie, immigratieprotocollen, douane, zorgtaken en veiligheids- en noodprocedures. Daarnaast kunnen wij specifieke vragen uit Nederland doorspelen aan de juiste autoriteiten in Panama.”


“Een sterke en diepe betekenis”

“Persoonlijk,” zo vertelt Delvalle Velasco, “hoop ik dat de Nederlandse jongeren die naar Panama komen de goede omstandigheden aantreffen om over het thema van 2019 na te denken: ‘Zie de dienstmaagd des Heren, mij geschiede naar Uw woord.’ Dit is een heel speciale boodschap, met een sterke en diepe betekenis’. Ik hoop dat zij onvergetelijke momenten zullen beleven, waardoor zij groeien in geloof en spiritualiteit.”

Als ambassadeur hoopt Delvalle Velasco dat de pelgrims iets van het multiculturele land zullen leren kennen: “de warmte en vreugde in onze mensen, cultuur, geschiedenis, folklore, tradities, prachtige bestemmingen en smaakvolle keuken.” “En natuurlijk,“ zo besluit Delvalle Velasco, “natuurlijk hoop ik dat zij gauw weer eens terugkomen naar Panama.”


WJD verenigen jongeren van over de hele wereld”

Panama is het land met het hoogste percentage katholieken in Midden-Amerika. Het katholieke geloof is dagelijkse realiteit voor de Panamees. De gemiddelde leeftijd in Panama is bovendien laag: 28,4 jaar. Dit betekent dat de meerderheid van onze inwoners hun ogen op de WJD richt. De Panamees is erg optimistisch van aard en kijkt ernaar uit om de pelgrims te verwelkomen. Panamezen vertrouwen erop dat de WJD de jongeren van over de hele wereld zal verenigen.”

Jonge Panamees vertegenwoordigt
Nederlandse parochie tijdens WJD

De Panamese Ambassade is aanwezig tijdens de ontmoeting Discover WJD op vrijdag 25 mei in ‘s Hertogenbosch.

Tip: Bezoek ook de
website van de Panamese Ambassade (Spaanstalig). Daar lees je onder andere over een jonge Panamees die zijn Nederlandse parochie vertegenwoordigt tijdens de Wereldjongerendagen.


(Afbeeldingen: overgenomen van panamaembassy.nl)